Fun fact: Lilith

← Lilith i sitt sista utseende i Supernatural och Lilith i True Blood. →
 
Såg säsongsavslutningen av Supernatural säsong 3 igår kväll då det slog mig. Den demonbossen heter Lilith, och framträder i många olika kroppar, nästan mest som en liten flicka.  Lilith är i Supernatural en "White-Eyed Demon" som en gång var människa. De flesta demoner känner henne som den första demon som någonsin skapats. 
 
I femte säsongen av True Blood presenteras man för "the first vampire" som också heter Lilith. Hon tros av många vampyrer som har skapats före Adam och Eva, som, enligt den ursprungliga testamentet, var utformade för att tåla Lilith, hennes avkomma i sin tur skulle kunna upprätthållas genom sina barn, den mänskliga rasen. Lilith dyrkas som en gud av många vampyrer.

Lite komiskt tycker jag att serier har grejer som liknar varandra, och som nu flera år ifrån varandra. De är egentligen samma story. De är båda de första av sin "ras".
Men vem är Lilith egentligen? Vad har de fått henne ifrån? ;)
 
Efter en snabb googlesökning på Lilith har jag fått fram detta:
Lilith, kvinnlig mesopotamisk natt-demon som förekommer i judisk mytologi och som även omnämns i ett fåtal översättningar av Bibeln. Lilit hemsöker enligt myterna spädbarn (enligt mesopotamisk tradition pojkar och enligt judisk mytologi spädbarn av båda könen).
I judisk mytologi spelar Lilith en framträdande roll. Allra närmast förknippas hon med födsel och spädbarnsdödlighet. I äldre texter, som den judiska bibeln, omnämns hon som en bifigur utan någon förklaring till hennes bakgrund. Precis som i sammanhanget av gilgamesh-eposet kan detta tolkas som att hon redan var välkänd från en muntlig berättartradition. Det sägs också att Lilit var Adams första hustru, men hon var precis som Adam självständigt formad ur lera av Gud och välsignad med den fria viljan. Så när hon vägrade lyda Adams order (även paradiset var patriarkaliskt) ersattes hon av Eva som formades av Adams revben och inte fick en fri vilja.


Hmm att Lilith är en natt-demon låter ju som något serieskaparna/författarna har snappat upp på ;)
Vad tror ni?



Kom ihåg mig?








Follow on Bloglovin